Memleketler arası Çin Lisanı Günü İstanbul’da kutlandı

Klause

New member
Unesco tarafınca 2010 yılında ilan edilen Memleketler arası Çin Lisanı Günü bu yıl İstanbul’da Türk Çin Kültür Derneği tarafınca düzenlenen bir aktiflikle kutlandı.

Çince öğretmenlerinin sayısı artırılmalı:
Kutlamada konuşma yapan Çin Kültür Merkezi Başöğretmeni Liu Jun Çince’nin dünya çapında süratle yaygınlaşmakta olduğunu lisana getirdi. Ayrıyeten Çince eğitim muhtaçlığını karşılayabilmek için epey daha fazla sayıda Çince öğretmeni yetiştirmek gerektiğini belirtti. Liu’ya Dernek Lideri İrfan Karslı bir ebru tablo ikram etti.

Çince ve meslek ilgisi:
Derneğin Çin’de eğitim ünite yöneticisi Binnur Yayla ise yaptığı sunumda Çince öğrenmenin mesleğe tesirlerini aktardı. Bilhassa Çin bursları konusuna davetliler fazlaca ilgi gösterdiler.

Çin Kaligrafisi ilgi uyandırdı:

Çin kaligrafi sanatkarı Man Yuan programda iştirakçilere Çin kaligrafisi hakkında bilgiler verdi. Ayrıyeten davetlilerden kimileri Çin kaligrafisi yaptı.

Man, Çin kaligrafisi ile “Eğitim deniz üzere sonsuzdur” manasına gelen Çin atasözünü yazdı.

Çin Sporu Tai Ji Gösterisi:

Tai Ji yahut tai chi olarak bilinen klâsik Çin sporu Ebru Tütek tarafınca yapılan bir şov ile sergilendi. Tütek’in beyaz tai chi kıyafetleri ve mistik Çin müziği ile yaklaşık 6 dakika süren gösterisini davetliler ilgi ile izlediler.

Liseli gençlerin Çince düzeyi takdir topladı:

Türkiye’deki birinci Çince hazırlık sınıfı bulunan Şehit Mehmet Güder A.İ.H.L öğrencilerinin düzenlediği münazaradaki akıcı Çince konuşmaları takdir topladı. Öğrenciler münazarada Çince sıkıntı mu? Kolay mı? Konusunu Çince olarak tartıştılar.

Yaklaşık 2 saat süren programda, Çince ile ilgili müsabakalar ve görüntü gösterimleri yapıldı. Programda Çin Kültür Merkezi ve Çince eğitim veren kimi okulların Çince öğrencileri şiir ve müzik performansları da sergilediler.,Çince öğretmenlerinden Dong Xiao Mei öğrencileri ile Çin’de fazlaca ünlü olan “Qin Yuan Chun Xue” (Çin Yuan Çün Şüe) Şiirini okudular. Programa katılan davetlilere Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu tarafınca program için gönderilen çeşitli ikramlar verildi.

Hibya Haber Ajansı