Bilim kurgu çeşidinde umutlandıran bir yerli oyun: Angelic

XeaeX

New member
Oyun dalının güzelce büyümesi ile birlikte geç de olsa ülkemizde de değerli imaller görmeye başladık. Lakin ne yazık ki başarılı imaller görmeye başlamamız ile birlikte yalnızca “yerli yapım” sıfatını kullanan da biroldukça oyun çıktı. Özgünlüğü sıfır olan, emek verildiğini hissetmediğiniz birfazlaca oyun yüzünden bir oyuna “yerli yapım” deyince artık insanlarda ön yargı oluşmaya başladı. olağan olarak bu kadar büyük makus oyun kütüphanesinin içinde kayda kıymet, desteklenmesi gereken üretimler da bulunuyor. Bunlardan birisini de geçtiğimiz günlerde oynama fırsatı buldum.

Geçtiğimiz yıl mart ayında geliştirilmeye başlanan yayıncılığını ve geliştiriciliğini Metaverse Game Studios’un yaptığı Angelic’ten bahsediyorum. Angelic, sıra tabanlı oynanış sistemine sahip olan bir rol yapma oyunu. Bilim kurgu temasına sahip olan oyunun basın için açılan demosunu birkaç gün evvel oynadım. Bilhassa sıra tabanlı rol yapma oyunlarının bir sevdalısı olarak bu oyunu bilhassa sizlere ayrıntılı bir biçimde iletmek istedim.

Stüdyonun dediğine bakılırsa stüdyo rastgele bir biçimde maddi takviye almıyor. Yani bağımsız bir stüdyo. Oyunun üzerinde daha evvel Far Cry, Halo 3, Warface, League of Legends ve Metro Exodus üzere üretimlerin üzerinde çalışmış olan biroldukca ülkeden genç geliştiriciler çalışıyor. Birinci bakışa geçmedilk evvel şunu da belirtmekte yarar var. Stüdyo, “yerli yapım” başlığı altında değerlendirilip yumuşak değerlendirmeler istemiyor. Sahiden mantıklı ve yapan tenkitler istiyorlar ki oyunlarını geliştirebilsinler. Birfazlaca stüdyonun bilakis bu usul bir durumu ekstra belirtmiş olmaları da sevindirici.

Her şeydilk evvel oyunun sıra tabanlı bir Mass Effect üzere hissettirdiğini söylemek isterim. Bunu yeterli bir şey olarak söylüyorum. Oyunda ölen lakin diriltilen bir karakter olarak başlıyorsunuz ve sizin üzere öbürleri da olduğunu öğreniyorsunuz. Oyunun demosunda kıssayı derinlemesine keşfetmek ne yazık ki pek mümkün değil lakin bilim kurgu öykülerini seven biri olarak öykünün ve cihanın ilgi çektiğini söylemem gerek. Bu biçim oyunlarda bilhassa öykü değerli bir ayrıntı oluyor ve bence şu an için bu hususta bir muvaffakiyet yakalamışlar. Kimi klişeler vardı ve daha fazlası da olacak üzere fakat şu an için keyif verdiğini söyleyeyim. Klişelerin olması her vakit makûs olduğu manasına da gelmiyor olağan olarak.

İlginizi Çekebilir GeForce Now kütüphanesine 13 yeni oyun daha eklendi

Oyunun kıssasını merak edenler için Steam üstündeki tanıtım yazısını ekleyeyim: 28. yüzyılda, şirketler ve neo-insanlar içinde gerçekleşen yıkıcı “insanlararası” savaştan 200 yıl daha sonra, birçoktur unutulmuş “melekler” derin uzaydan geri dönmüştür. Şirketler uzun vakit evvel dünyayı domine etmişlerdir ve neo-insanların tekrar ortaya çıkması onlar için büyük bir tehdittir. Bilhassa son vakit içinderda başlarına bela olan yüksek derecede bulaşıcı ve dehşet verici bir mantarın süratle derin uzaydaki kolonilerine yayıldığı bir periyotta…

Oyunun oynanış kısmı ise en keyifli kısım lakin şu an için eksikleri de var. Oyun savaş sırasında sıra tabanlı bir siteme geçiyor lakin geminizin içerisinde dolaşırken üçüncü kişi bakış açısına geçiyor. Oyunda tek bir karakteriniz var lakin birebir Mass Effect’te olduğu üzere takım arkadaşlarınızla birlikte vazifelere gidiyorsunuz ve yanınıza makul sayıda dost alabiliyorsunuz. Savaş kısmında tüm karakterleri siz denetim ediyorsunuz. Burada aslında uzatmadan oyunun eksileri ve artılarına geçeyim.

Oyunda bakılırsavinizin olduğu gezegeni seçip direkt vazifenin olduğu bölgeye gidiyorsunuz yani gezegeni yahut bir bölgeyi gezemiyorsunuz. Bu durum üzücü; gezegenleri gezebilmek, keşfetmek fazlaca daha hoş olurdu. Savaşa gelince, savaş başlamadan evvel düşmanlarınız muhakkak bir tertipte duruyor ve hareket etmiyor. Siz de karakterlerinizi savaş başlamadan evvel dilediğiniz üzere yerleştirerek taktik yapabiliyorsunuz. Makul bir gücünüz oluyor ve bu güce nazaran karakterlerinizi savaş alanına getirebiliyorsunuz. Yani tüm takımı tek seferde savaş alanına indiremiyorsunuz, bu yüzden savaş alanını ve düşmanları yeterlice çözüp ona göre bir taktik hazırlamanız gerekiyor. Savaş başlamadan evvel bu biçimde bir taktik sürecinin verilmesi epey keyifli olmuş.

Karakterlere geldiğimizde ise bir daha artılar ve eksiler var. Karakterlerin tasarımı birçok için özgün lakin kimileri tanınan karakterleri anımsatıyor. bir daha de güzel olduklarını söylemek gerek. Lakin bence asıl düşünce güçlerde. Güçler ne yazık ki kâfi ve istikrarlı gelmedi. Oyunda bir AP’niz var ve buna nazaran hareketlerinizi yapıyorsunuz. Klasik sıra tabanlı oyunlarda olduğu üzere. Fakat karakterlerin güçleri biraz daha özgünleştirilebilir ve daha çeşitli hale getirilebilir. Bilhassa güçlerin olduğu kullanıcı arayüzü ekranı da pek hoşuma gitmedi. Çok sıradan duruyor. Biraz daha göze beğenilen gelen lakin sıradanliğini koruyan cinsten bir şeyler yapılabilir. Bunlar haricinde savaş kısmı çok eğlenceli.

Oyunun seslerine gelecek olursak kulağım yabancı seslendirmelere alıştığından mı bilmiyorum lakin niçinse seslendirmeler biraz farklı geldi. Makûs demek mutlaka yanlış olur lakin doğal gelmedi diyebilirim sanırım. Animasyon ve performans konusuna ise girmemek en düzgünü. Oyun geliştirme sürecinin epey erken evrelerinde. Bu yüzden daha optimizasyonu bile yapılamamış bir oyunu buradan eleştirmek pek beğenilen olmaz. Eleştirmek pek beğenilen olmaz doğal fakat şu anki versiyonun performans ve animasyon açısından hayli rahat eleştirilebileceğini de belirteyim. Bunların oyunun tam sürümünde halledileceğini düşünüyorum.

Grafik manasında oyun beklentimin epeyce üstündeydi, üstelik demo bulunmasına karşın. Bu yüzden oyunun tam sürümünde performans meseleleri giderilirse ve biraz daha dokuların üzerinde geçilirse hoş bir görsellik karşımıza çıkacaktır. Son olarak bir tenkit daha ekleyeyim. Gemimizin iç tasarımı ne yazık ki hayli sade. Biraz daha doldurulursa epey daha güzel olur üzere düşünüyorum. Ne yazık ki bu biçim düşük bütçeli oyunlarda pek fazla detay bakılırsamiyoruz, olağan olarak bunun niçini para lakin en azından gemimizin içini biraz daha dolu ve detaylı görmek isterdim.

Sonuç olarak Angelic’in mutlaka desteklenmesi gereken bir oyun olduğunu düşünüyorum. Hatta kendi adıma şunu söyleyeyim: Her yerli üretim oyunu bence desteklemeye gerek yok. Hepsini desteklediğimiz vakit uygunlar gereken pahası görmüyor ve berbatlar fazla kıymet görüyor. kararında da makûs oyunların sayısı artıyor. Bu yüzden gerçekçiliğin dışına çıkmadan her oyunu düzgün bir biçimde eleştirmemiz gerek. olağan olarak Angelic geliştiricilerinden bir Mass Effect bir XCOM bekleyemeyiz fakat bizlere sundukları şeyin en düzgününü bekleyebiliriz. Metaverse Game Studios da bizlere ellerindekinin en güzelini sunmaya çalışıyor üzere duruyor. Bu yüzden bu oyun dayanağı hak ediyor ve bence radarınızda olmalı. Oyun yapmış olmak için oyun yapan yerli geliştiricilerin bu bölüme yalnızca ziyanı olduğunu unutmayın.