Aysu Melis Bağlan Yazio: Türkiye’de Futbol Kulüpleri Kurumsal Değil

Falcon

New member
yıllardir TFF’nin rastgele bir sonucuna münasebet bulamayan ben, bir yasal metnin öne sürülen sebebini görür görmez evvel bundan bahsetmek istiyorum sizlere elbette.

Neymiş bu Spor Maddesi’nin öne sürülen sebebi?

niye Spor Yasası öngörüldü?

Çünkü, evvelce spor hukukunun devletlerin yargılamalarından farklı bir yargılama olduğunu anlatırken ekliyordum; İş Kanunu var, Ceza Kanunu var lakin Türk Spor Kanunu diye bir şey yok, diye…

Artık ülkemizde spor kulüplerinin problemler demetinin ismi, bir yasa öne sürülen nedeninde listelendi:

• Hukuksal, finansal, şirketleşme, halka açılma ve yönetimsel meselelerin yanında,

• Futbol kulüpleri kâfi seviyede gelir üretemiyor,

• Masraf ve harcamalarını denetim edemiyor,

• Daima yenidenlanan bütçe açıkları ve net periyot ziyanları da aldı başını gidiyor…
Yeni yasanın açıkça kabul ettikleri;

Kulüpler kurumsal değil,

İdare ve tertipte eksiklikler var,

Şeffaflık aslına bakarsanız seçim çalışmaları dışında cümle ortasında kullanılan bir söz değil,

Mali disiplin denetim sorunu da ön kabulümüz olmuş.

Malumun ilamı bir de KAP’tan geldi; mali yapısını sürdürmeye elverişli ‘ 4 büyüklerimiz’ kalmamıştır.

Ölçüsüz Harcamalar

Maddeyi hazırlayanların UEFA’nın Finansal Fair Play Kriterlerini birinci kere okudukları fazla belirli olmuş, bunu belirtmem kaide.

Yüzümüzü batıya döndüğümüz an bir de ne nazaranlim; ‘özellikle spor kulüpleri için müstakil bir kanun’ amacını ve milletlerarası düzenlemeleri anlata anlata bitiremiyor yasa öne sürülen nedeni.

Spor Kanunu’na münasebet olan prensipler içinde;

Spor kulüplerinde, idare, kontrol ve disiplin konseyi üyesi olabilme şartları,

Spor kulüplerinin tüzüklerinin üyelik demokrasisi için yenilenmesi,

Amatör spor kısımları da olmak üzere sporda şirketleşmenin yasal çerçevesi,

Spor A.Ş. vasfının kazanılması,

Kuşkulu temlikler ve haksız süreçlerle kulüplerin ziyanının önlenmesi korkusu,

Kulüp liderleri ve idare şurası üyelerinin kasıt yahut ihmalle ihlal ettikleri yükümlülükleri için verdikleri ziyanlardan müteselsilen sorumlu olmaları kaleme alınmış.

Pekala, hangi spor paydaşları yasa taslağına emek verdi?

Bir odaya kapanıp UEFA’nın Finansal Fair Play Kriterlerinden etkilenirken; ‘denk bütçe temeline misal bir uygulama’ diye kaleme alırken sanki TFF’de bir Kulüp Lisans Talimatı olduğu da bilinmiyordu?

‘TFF tarafınca olağan olarak talimat değişikliği yapılarak’ kaydı konularak yapılan öngörülere TFF’nin talimatlarının kaçıncı unsurunda ve kaçıncı fıkrasında değişiklik yapıldığını açılması ricasını da elden ele uzatabilir miyiz?

Denk bütçe için kademeli bir müddetç ilan ederken sanki UEFA ile kulüplerin yıllardir imzaladıkları yapılandırma mukavelelerinde haberi var mıydı yok muydu yasa hazırlığındaki bireylerin?

Yaşı bizden küçük olan spor hukukuna, bir yasal düzenleme daha bu defa yasa olarak geldi. Nasıl? Mutlu muyuz? Önümüzü nazaranbiliyor muyuz?

Twitter

Instagram