“ABD, Ukrayna halkını sahiden önemsiyorsa, silah yerine barış sağlamalı”

Klause

New member
Çin’in Washington Büyükelçisi Qin Gang, dün CBS’e verdiği röportajda, Çin’in Ukrayna konusundaki tavrını bir dahaleyerek ABD üzere Batılı ülkelerin Ukrayna sorunu mazeretiyle Çini karalama aksiyonunu sert bir lisanla eleştirdi.

Qin Gang, “Çin’in Rusya’ya askeri yardım sağlama söylentisi bir uydurmadır, buna karşı çıkıyoruz.” dedi.

Rusya-Ukrayna askeri çatışmasının ortaya çıkmasından evvel ve daha sonra, kimi ABD’li siyasetçiler ve medya kuruluşları, durmadan Çin’e ait geçersiz haberler yaymaktadır. Bunlara bir örnek olarak, Çin’in Rusya’ya askeri yardım sağlayabileceği söylentisi de ABD’nin dökmeye ihtimam gösterdiği bir tıp “kirli su”dur, kimi Batılı ülkeler de ABD’yi takip etmektedir. Hatta birtakım ABD’li yetkililer buna dayanarak Çinli şirketlere yaptırım uygulamak tehdidinde bulundu.

Amerikan hegemonyasına dayanarak “kayıtsız palavra söyleme” usulüne, artık memleketler arası toplum yabancı değil.

ABD’nin bundan 19 yıl evvel bir tüp çamaşır tozu kullanıp, dünyayı aldatarak Irak’ı işgal etmesi hala zihinlerimizde canlılığını koruyor.

ABD eski dışişleri bakanı Mike Pompeo’nun söylemiş olduği “Aldatıyoruz, palavra söylüyoruz ve çalıyoruz” kelamı, Amerikan dolandırıcılığının en uygun delilidir.

Bu kere ABD’nin Ukrayna sorununu mazeret ederek, Çin’e yönelik geçersiz bilgi uydurması, yalnızca “Yalan İmparatorluğu”nun oynadığı bir oyundur. Bu hareket, Çin’i karalamayı, Çin-Rus bağlantılarını bozmayı ve çatışmaları dış dünyaya aktarmayı hedefliyor.

Çin, Ukrayna’ya tekraren insani yardım gereci gönderdi

Ukrayna krizinin ortaya çıkmasından bu yana, Çin taraflar içindeki barış ve müzakereye itina göstererek Ukrayna’daki insani krizin önlenmesi için 6 teklifte bulunmuştu.

Şu ana kadar Çin, rastgele bir tarafa silah ve mühimmat sağlamak yerine birkaç küme halinde Ukrayna’ya besin, ilaç, uyku tulumu ve bebek sütü tozu üzere insani yardım gereçleri gönderdi.

Çin tarafı ayrıyeten durumun gelişmenine ve gerçek gereksinimlere uygun olarak Ukrayna’ya insani yardım sağlamaya devam edeceğini deklare etti.

ABD, Ukrayna krizinde yangına akaryakıt döküyor

ABD bakımından, Rusya-Ukrayna askeri çatışmasının ortaya çıkmasından daha sonra, ABD Batılı ülkelerle bir arada Rusya’ya kapsamlı yaptırım yapmayı sürdürerek Ukrayna’ya büyük ölçüde askeri yardım sağladı ve krizi daha önemli bir hale soktu.

ABD Lideri Joe Biden tarafınca 16 Mart’ta imzalanan muhtıraya göre, ABD Savunma Bakanlığı Ukrayna’ya epey sayıda hücum silahı da dahil olmak üzere 800 milyon dolarlık ek silah yardımı sağlayacak.

Bir taraftan Çin tarafların barış ve müzakere yapmasına ihtimam göstererek insani yardım sağlıyor, başka taraftan ABD devamlı olarak askeri yardım gönderip tek taraflı yaptırımı artırıyor.

Çin ve ABD, sizce kim barışı savunuyor, kim zıtlaşmayı kışkırtıyor? Memleketler arası toplum bu soruya adil bir biçimde karşılık verecektir.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı